Η Ιδιοκτησία

Η ιδιοκτησία και η κοινοκτημοσύνη

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την γνωστή διαφωνία Πλάτωνα-Αριστοτέλη για την κοινοκτημοσύνη, ούτε τις πρωτοχριστιανικές ιδέες ούτε τις σύγχρονες κομμουνιστικές. Θα εφαρμόσουμε την Φιλοσοφία του… μη Βάθους (!) δηλαδή παρατηρώντας την φύση, της οποίας γέννημα-θρέμμα είναι ο Άνθρωπος. Διότι όλα τα όντα θέλουν να έχουν τη δική τους κατοικία: τα μυρμήγκια τη δική τους τρύπα, τα πουλιά τη δική τους φωλιά, και οι άνθρωποι, μέχρις ότου εξελιχθούν σε… αγγέλους ή διαβόλους, το δικό τους κεραμίδι. Μόνον έτσι απελευθερώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου.Property

Ό,τι είναι ενάντια στη φύση καταρρέει. Και βέβαια, απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου δε σημαίνει να φτάσουμε στην ακρότητα του καπιταλιστικού κανιβαλισμού που βιώνουμε σήμερα, ούτε στο γύψο του κόκκινου φασισμού, που είχε εξαθλιώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στις χώρες του πρώην Υπαρκτού (ανύπαρκτου) Σοσιαλισμού. Η σημερινή βάρβαρη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μπορεί να εμποδιστεί μόνο με την Παιδεία και την καλλιέργεια της ηθικής συνείδησης, τη χρηστή διοίκηση του κράτους από έντιμους και ικανούς ηγέτες («νέους ηγέτες»), και την αυστηρή εφαρμογή κανόνων δικαίου, όλα όσα διδάσκει η ΣΝ. Μεταξύ των βαρβαροτήτων και ακροτήτων του ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού και του κόκκινου φασισμού , υπάρχει το μέτρον άριστον.


Ο Futuyma στην Εξελικτική Βιολογία στο κεφάλαιο «Δύο Απόψεις Σχετικά με την Ανθρώπινη Φύση» αναφέρει ότι


«Η τάση να αποκτούμε και να προστατεύουμε «ιδιόκτητα» αντικείμενα είναι τόσο κοινή, που θα την θεωρούσαμε μέρος της ανθρώπινης υπόστασης, και όμως ιστορικά υπήρξαν και υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες, στις οποίες η ιδέα της ατομικής ιδιοκτησίας υπήρξε πάντοτε άγνωστη»


Η παρατήρησή μας στην παραπάνω σύντομη αναφορά του Futuyma, είναι ότι στατιστικά σκεπτόμενοι και όχι γενετικά ή βιολογικά, οι παραπάνω κοινωνίες είναι σπανιότατες. Επίσης σπάνιες είναι και οι αντίστοιχες στο ζωικό βασίλειο. Συνεπώς το εφικτό για τον κοινό άνθρωπο είναι να κινηθεί στο περιβάλλον που ήδη έχει καθιερώσει την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και όχι να επιχειρήσει να το μετατρέψει σε περιβάλλον κοινοκτημοσύνης.

Άλλωστε η κοινοκτημοσύνη ιστορικά δοκιμάστηκε από τους πρωτοχριστιανούς με πλήρη αποτυχία και εγκαταλήφθηκε γρήγορα.

Δοκιμάσθηκε επίσης και λίγο μετά την Οκτωβριανή επανάσταση από τους πρωτο-κομμουνιστές αλλά γρήγορα επετράπη η περιορισμένη ιδιοκτησία.


Με αυτή την θέση μας περί κοινοκτημοσύνης, το ότι ταυτιζόμαστε σχεδόν με τον Αριστοτέλη είναι εντελώς συμπτωματικό.
Μόνο με αυτή την προϋπόθεση ισχύουν όλα τα αναρτημένα άρθρα σε αυτήν την ιστοσελίδα

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click