Η χαζοχαρούμενη θετική σκέψη

Η θετική σκέψη σαν... μαϊντανός

positive thinking 2Η θετική σκέψη εδώ και 30 χρόνια μας έπνιξε. Κάτι οι Ψυχολόγοι, κάτι οι σταυροπόδι καθήμενοι ανατολικοί, κάτι λίγο και οι φιλόσοφοι, μας έχουν ζαλίσει μ' αυτή τη θετική σκέψη. Είναι λένε το πασπαρτού για να ξεκλειδώνει όλες τις κλειδαριές. Λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι σχεδόν σαν την μεσαιωνική Λυδία λίθο, ή φιλοσοφική λίθο. Η μανία που έχει πιάσει τους συμβούλους με την άκρατη θετική σκέψη είναι απίστευτη. Όμως αυτή η "ανακάλυψη" δοκιμάστηκε εδώ και δεκαετίες και τα αρνητικά της αποτελέσματα βγαίνουν τώρα.

Πρωτού περιγράψουμε τις επιστημονικές ανακοινώσεις γι' αυτό το θέμα θα αφουγκραστούμε το πόνο του απλού ανθρώπου. 

Για παράδειγμα μεταφέρω εδώ αυτούσια μια αντίρρηση για την θετική σκέψη από «Το στριφνό βιβλίο», το οποίο είναι αναρτημένο στο ίντερνετ στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://aienaristeyein.com/2016/06/24/το-στριφνό-βιβλίο-θετικη-σκεψη/

Το αντιγράφω εδώ για να διευκολύνω τον αναγνώστη και για να το απαντήσω ένα προς ένα,  σύμφωνα με μια νέα πιο ισορροπημένη άποψη.

Γράφει λοιπόν ο αγανακτισμένος:
«Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα των ψυχολόγων που επηρεασμένοι από τις ανατολικές θρησκείες μιλάνε για αισιοδοξία και θετική σκέψη. Πολύ ωραίο και πολύ έξυπνο.
Μας ταιριάζει γάντι και σίγουρα θα μας λύσει πολλά προβλήματα. Έτσι από τώρα και πέρα μην σκάτε για τίποτε:
-Μην διαμαρτύρεστε για τον καπνό από τα τσιγάρα που φυσούν πάνω σας. Μην κοιτάτε τα κιτρινισμένα δάχτυλα. Μην προσέχετε τους τσιγαρόβηχες που ακούγονται γύρω. Αγνοήστε το τσούξιμο στα μάτια και την βρώμα στα ρούχα. Ξεχάστε τους γερασμένους πνεύμονες στα νέα παιδιά. Θεωρήστε απαισιόδοξες τις στατιστικές που μιλάνε για τα μεγάλα ποσοστά καρκίνων στους καπνιστές. Αδιαφορήστε για τα μεγάλα ποσά που ξοδεύονται στο κάπνισμα και που θα μπορούσαν να διατεθούν διαφορετικά. Μην ασχολείστε με τις καφετιές κηλίδες του τοίχου γύρω στα κάδρα. Σκεφτείτε θετικά.
Προσέξτε τι ωραία συννεφάκια δημιουργεί ο καπνός…
-Και τι έγινε που γίνονται τόσα δυστυχήματα στους δρόμους; Σκεφτείτε θετικά: βρίσκουν δουλειά τόσοι στα νοσοκομεία, αστυνομία, συνεργεία, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, νεκροταφεία, φαρμακεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.
-Καίγεται το δάσος; Σκεφτείτε θετικά: θα δημιουργηθούν τόσα νέα οικόπεδα και βοσκοτόπια.
-Σας πειράζει που τα παιδιά σας, αν και ανήλικα, ξενυχτούν πίνοντας μπόμπες και σπάζοντας τα τύμπανα των αυτιών τους με την «μουσική» του κλαμπ; Σκεφτείτε θετικά: δεν πήγαν ακόμη από δηλητηρίαση ή παράνομα χάπια.
-Βλέπετε στην τηλεόραση φουκαράδες που εκλιπαρούν να τους βοηθήσει κάποιος, επειδή ο ασφαλιστικός τους φορέας αδιαφορεί; Σκεφτείτε θετικά: ευκαιρία για μια καλή πράξη.
-Ανησυχείτε που η ραδιενέργεια προκαλεί πλέον τόσους πολλούς καρκίνους: Σκεφτείτε θετικά: η ιατρική κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.
-Δεν αντέχετε άλλο τους τόσους πολέμους; Σκεφτείτε θετικά: όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις χρησιμοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο και για ειρηνικούς σκοπούς.
-Δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά λόγω της μόλυνσης και του άγχους; Σκεφτείτε θετικά: θα γλιτώσετε τόσα λεφτά στα φροντιστήρια.
-Φοβάστε μήπως μπουν κλέφτες και σας ληστέψουν μέρα μεσημέρι; Σκεφτείτε θετικά: αλλού η αστυνομία κάνει σεμινάρια για το πώς να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να βγάλεις το πορτοφόλι σου ώστε να μην τρομάξει ο ληστής και σε πυροβολήσει.
Σκεφτείτε θετικά.
Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες ευκαιρίες για να το κάνετε.»


Δυστυχώς όλες οι παραπάνω αντιδράσεις μέσω της θετικής σκέψης χαρακτηρίζουν τον χαζοχαρούμενο και όχι τονPositive Thinking ευφυή. Οι ψυχολόγοι σε πλήρη συμφωνία με τις ανατολικές θρησκείες σταματούν μόνο στην πρώτη αντίδραση του ευφυούς στα παραπάνω γεγονότα που είναι η θετική σκέψη, αυτό το λαμπρό όπλο αμύνης, και δεν προχωρούν σε καμία αντεπίθεση. Δυστυχώς ο γράφων τα παραπάνω, έχει απόλυτα δίκιο να διαμαρτύρεται. Όλα τα βιβλία της ΣΝ στο τμήμα της θετικής σκέψης περιέχουν την μισή αλήθεια αποσιωπώντας την άλλη μισή, που είναι η αντεπίθεση. Με τον τρόπο αυτό καταλήγουν να είναι χαζοχαρούμενα και τα ίδια. 


Η δική μας απάντηση στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα του απλού ανθρώπου, είναι η εξής:
- Αν για μια βραδιά βρεθείτε σε ένα σύννεφο καπνού κάντε υπομονή μέσω της θετικής σκέψης για να μη χαλάσετε την παρέα, αλλά μη συναναστραφείτε ξανά τέτοια παρέα. Αν μάλιστα θέλετε να έχετε την συνείδησή σας ήσυχη, αρχίστε σταυροφορία κατά του τσιγάρου στους ανθρώπους που μπορείτε να επηρεάσετε.
- Μέσω της θετικής σκέψης γίνετε νοσοκόμος, επισκευαστής αυτοκινήτων, φαρμακοποιός, νεκροθάφτης κλπ αλλά ταυτόχρονα συμμετέχετε σαν ενεργός και ηθικός πολίτης σε οποιαδήποτε κίνηση κατά των δυστυχημάτων που τελικά θα σας μειώσει την δουλειά. Αν επιτύχετε στο λογικό και ηθικό έργο σας και ταυτόχρονα μηδενίσετε τη δουλειά σας τότε ως ικανοί αυτογνώστες μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε άλλη παραγωγική δουλειά.
- Αν δεν έχετε σπίτι τρέξτε να καταπατήσετε ένα οικόπεδο στα καμένα δάση, αλλά ταυτόχρονα έχετε την υποχρέωση της αναδάσωσης μιας άγονης περιοχής ίσης έκτασης.
- Μέσω της θετικής σκέψης υποδεχθείτε τα παιδιά σας που γύρισαν ζωντανά στις τέσσερις το πρωί, αποφεύγοντας μεταμεσονύκτιους θυμούς που χειροτερεύουν το πρόβλημα. Όμως σε χρόνο εύθετο περάστε στην αντεπίθεση κατά των ποτών και της εκκωφαντικής μουσικής.
- Η καλή πράξη προς τον φουκαρά είναι υποχρεωτική, αλλά πιο ριζική και υποχρεωτική είναι η αντίδραση στην κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος.
- Για την ραδιενέργεια και τους πολέμους είναι προφανές ότι έχουν καλή πλευρά (ουδέν κακόν αμιγές καλού), αλλά είναι επίσης προφανές ότι εν συνόλω είναι κάκιστα  και γι’ αυτό ο ευφυής πρέπει να είναι ενεργά αντίθετος.
- Τα χρήματα που γλυτώσατε από τα φροντιστήρια διαθέσατέ τα κατά της μόλυνσης και του άγχους.
- Αντιμετωπίστε τον κλέφτη έτσι ακριβώς όπως λέει η αστυνομία για να σώσετε τη ζωή σας, αλλά κατόπιν οργανωθείτε και επιτεθείτε μέσω νομίμων οδών κατά της αστυνομίας.


Όλες οι παραπάνω ενέργειες, πόρρω απέχουν από την κακώς εννοούμενη θετική σκέψη των ψυχολόγων και από την παθητικότητα των ανατολικών θρησκειών. Σύμφωνα με την δική μας άποψη, η σειρά των ενεργειών μας για τα γεγονότα που μας έρχονται απρόσκλητα, για εκείνα που δεν ελέγχουμε εμείς, είναι:


1) Πρώτα κερδίζουμε χρόνο με το μέτρημα μέχρι το δέκα μετατρέποντας τις βίαιες αντιδράσεις σε ήπιες.
2) Ακολούθως χρησιμοποιούμε την θετική σκέψη για τον κατευνασμό των αρνητικών συναισθημάτων και την ανεύρεση της θετικής πλευράς.
3) Μετά χρησιμοποιούμε την θετική σκέψη για να «στίψουμε το λίγο (καλό) και να βγάλουμε πολύ» όπως λέει και ο Ελύτης.
4) Όταν τελειώσουμε με το στίψιμο, υποχρέωσή μας είναι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο, ψύχραιμο και λογικό τρόπο στην αρνητική πλευρά.
Δυστυχώς η τελευταία ενέργεια παραλείπεται συστηματικά από τους ιεραποστόλους της θετικής σκέψης.

Ίσως θέλουν τον πολίτη υπάκουο της κάθε τοξικής συμπεριφοράς αυτών που τον κυβερνούν.
Ο ευφυής με θετική σκέψη δεν είναι ένας χαζοχαρούμενος πολίτης που όλο γελάει, αλλά ένας ενεργός πολίτης που ξέρει πότε, που, και πως πρέπει να γελάσει, και αντίστοιχα να αντιδράσει.

Παρακάτω άλλο ένα ενδιαφέρον λινκ που δείχνει πόσο έχει ενοχλήσει τον απλό άνθρωπο αυτή η πλύση εγκεφάλου για την χαζοχαρούμενη θετική σκέψη. Αξίζει να το διαβάσουμε και να προβληματιστούμε για δεύτερη φορά.

http://www.thecurlysue.com/2014/11/30/thetiki-energeia-i-mastiga-tis-epoxis/

Όσο για τα επιστημονικά δεδομένα της ζημιάς που έχει προκαλέσει η Θετική σκέψη έτσι όπωςpositive thinking 3 σερβίρεται τα αναπτύσσουμε σε επόμενο άρθρο. Διότι  η επιστημονική προχειρότητα όπως και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Εκεί θα δούμε και την αξία της αρνητικής σκέψης στο σχεδιασμό του μέλλοντός μας.

Μια πλήρης ανάλυση της θετικής σκέψης γίνεται και στο βιβλίο μας.

 

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click