Η Στατιστική Σκέψη

Η  Στατιστική Σκέψη είναι μία ικανότητα εντελώς απαραίτητη για την κατανόηση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ΣΝ) αλλά και για τη ζωή μας γενικότερα. Τούτο συμβαίνει γιατί όχι μόνο η ΣΝ, αλλά και οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν σαν βασικό εργαλείο την στατιστική. Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε επιστημονικό βιβλίο ΣΝ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία σελίδα του που να μην αναφέρει μια στατιστική μελέτη, συνήθως πανεπιστημιακή. Σήμερα η στατιστική σκέψη κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για την κατανόηση πολύπλοκων εννοιών όπως η ΣΝ, αλλά και για την γρήγορη λήψη καθημερινών αποφάσεων. Ο μεγάλος αριθμός των πληροφοριών πρέπει να επεξεργάζεται από ένα γρήγορο και στατιστικό μυαλό ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Μόνο τότε γίνεται σωστή εκτίμηση της επικινδυνότητας των αποφάσεων και των πράξεων μας.statistic

statistical2Η εκπαίδευση για την ανάπτυξη της στατιστικής σκέψης λέγεται στα αγγλικά «statistical literacy».  Μεταφρασμένος αυτός ο όρος στα ελληνικά, καθιερώθηκε να λέγεται στατιστικός γραμματισμός, αν και θα ήταν πιο εύστοχος ο «στατιστικός αλφαβητισμός». Το ότι ο στατιστικός γραμματισμός προτείνεται να εισαχθεί στα δημοτικά σχολεία, ακόμα και στα νηπιαγωγεία της χώρας μας, λέει πολλά[1]. Με λέξεις κλειδιά «statistical thinking» ή «statistical literacy» μπορεί ο αναγνώστης να βρει πάρα πολλά στο διαδίκτυο.

 

Στο παρακάτω σύντομο βίντεο ο Μαθηματικός Άρθουρ Μπέντζαμιν εξηγεί στο TED το θέμα 

Μια εφαρμογή της στατιστικής σκέψης

Στο κατωτέρω βίντεο διαρκείας 13 λεπτών μπορούμε να δούμε πολλά στοιχεία που συνθέτουν την στατιστική σκέψη.

 

Στο βιβλίο μου "Οι ευφυείς και οι ανόητοι υπό το φως της Συναισθηματικής Νοημοσύνης" εξετάζεται λεπτομερώς το θέμα της Στατιστικής Σκέψης.  Παραθέτουμε το συμπέρασμα του άρθρου μας.

Ο έχων στατιστική σκέψη όταν την χρησιμοποιεί για να κατανοήσει ή για να λάβει αποφάσεις, δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει την στατιστική με ανήθικο τρόπο γιατί απλά θα βλάψει τον εαυτό του. Συνεπώς, μόνο όφελος προκύπτει από τον στατιστικό γραμματισμό για το άτομο. Ο έχων στατιστική σκέψη έχει εμπιστοσύνη στις δικές του στατιστικές και ταυτόχρονα είναι καχύποπτος στις στατιστικές των άλλων.

Ούτε χρειάζεται να είναι κάποιος βαρύγδουπος μαθηματικός για να λάβει τις τέλειες αποφάσεις, διότι είναι προφανές ότι και η μέτρια γνώση της στατιστικής είναι προτιμότερη από την πλήρη απουσία της στην λήψη των προσωπικών αποφάσεων και επιλογών.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο που περιγράφει τα όμορφα ψέματα που η Στατιστική των άλλων μπορεί να σερβίρει σε μας,  είναι το παρακάτω.

Οι πολέμιοι της Στατιστικής χρησιμοποιούν συχνά την παρακάτω ρήση

"Υπάρχει το ψέμα, το μεγάλο ψέμα, και η Στατιστική"

υπονοόντας ότι η Στατιστική υπερβαίνει και το μεγάλο ψέμα.

Έχουν δίκιο !

Εμείς όμως απαντάμε:

"Υπάρχει η αλήθεια, η μεγάλη αλήθεια, και η Στατιστική"

Τελικά ισχύουν και τα δύο....

Η σωστή στατιστική είναι ευλογία, και η μαγειρεμένη κατάρα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλοιώς. Οι νόμοι της ισορροπίας το επιβάλλουν. Η Στατιστική μοιάζει με το κοφτερό νυστέρι του χειρούργου. Μπορεί να αφαιρέσει έναν κακοήθη όγκο, αλλά μπορεί να κόψει και το δάχτυλο του χειρούργου. Για το ατύχημα φυσικά δεν φταίει το νυστέρι αλλά ο κακός χειρισμός.

statistic3

 Μια βαθύτερη προσέγγιση της σχέσης μεταξύ λογικής και στατιστικής γίνεται στο άρθρο μας "Λογική και Στατιστική"

Η ορθή Στατιστική όταν εφαρμόζεται στην λήψη πολιτικών αποφάσεων έχει ένα ευαίσθητο σημείο που αναλύεται στο άρθρο μας "Στατιστική με κέντρο τον άνθρωπο".

[1] Νικηφορίδου Ζωή, Παγγέ Πολυξένη, «Στατιστικός γραμματισμός στο Νηπιαγωγείο». Εισήγηση στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ Οκτώβριος 2012.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click