Η Ψυχιατρική στην Ελλάδα

Την αφορμή την πήραμε από ένα πολύ όμορφο βίντεο που βρήκαμε στο ιντερνέτ. Ομιλητής είναι ο ψυχίατρος Θεόφιλος Στεργίου αντιπρόεδρος του συλλόγου Ωρίων της Πάτρας που ενώνει τους ασχολούμενους ερασιτεχνικά με την Αστρονομία. Ο σύλλογος Ωρίων διακρίνεται από τις πολύ ωραίες ομιλίες που διενεργεί και συχνά αναρτά στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμμένη, αποτελεί την 2η Ημέρα Ορθολογισμού 2015 που  διεξήχθη την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 7 το βράδυ στην αίθουσα Ι-10 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Καλό είναι να την παρακολουθήσουμε όλη (40 λεπτά) και με προσοχή.

Στην παραπάνω ομιλία έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Στο 14.00 αναφέρονται οι τρείς βασικοί τρόποι ψυχοθεραπείας

    α) Ψυχανάλυση (εμπνευστής ο Φρόυντ)

    β) Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

    γ) Γνωσιακή ψυχοθεραπεία (η χρησιμοποίηση της λογικής για αλλαγή θεώρησης των πραγμάτων μέσω νέων γνώσεων)

    Από την εν συνεχεία ανάλυση (μετά το 18.00) φαίνεται καθαρά ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία συγκεντρώνει τα πιο πολλά πλεονεκτήματα διότι είναι αποτελεσματική σε ευρύ πεδίο εφαρμογών, είναι σχετικά με την ψυχανάλυση σύντομη, και μικρού κόστους. Μάλιστα μετά το 33.15 φαίνεται καθαρά ότι η ψυχανάλυση δεν είναι επιστημονική.

2) Μετά το 23.00 αναφέρονται οι γενιές των ψυχοφαρμάκων και μετά το 25.15 τα σύγχρονα φάρμακα τύπου Προζάκ (Λαντόζ για την Ελλάδα). Στο 29.45 αναφέρεται ότι τα σύγχρονα ψυχοφάρμακα δεν έχουν παρενέργειες.

3) Μετά το 35.00 αναφέρεται μια στατιστική που έγινε στους Έλληνες Ψυχιάτρους το 2008. Οι ψυχίατροι που χρησιμοποιούν την αποτελεσματική Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία είναι μόνο 40%. Κατά τον ομιλητή  το ποσοστό 72% των Ελλήνων Ψυχιάτρων που χρησιμοποιούν την απαρχαιωμένη, μακροχρόνια, μη επιστημονική και κοστοβόρα Ψυχανάλυση είναι τρομερό. (το άθροισμα των ποσοστών που είναι μεγαλύτερο από το 100 δηλώνει ότι ορισμένοι Ψυχίατροι γνωρίζουν παραπάνω από ένα είδος ψυχοθεραπείας)

4) Στο 36.30 ο ομιλητής περιγράφει και το θλιβερό ποσοστό 18% των Ελλήνων Ψυχιάτρων που χρησιμοποιούν Ψυχοθεραπείες οι οποίες λίγο διαφέρουν από τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες (κουραφέξαλα και ματζουνοθεραπείες κατά τον ομιλητή).

5) Το πολύ σύντομο συμπέρασμα περιορίζεται στο τελευταίο λεπτό της ομιλίας.

 

Από όσα είπε ο ομιλητής ήδη βγαίνουν αβίαστα πολλά συμπεράσματα. Εμείς όμως θα θίξουμε κατά την γνώμη μας και όσα δεν είπε.

Α) Είναι γνωστό στους πάσχοντες από σάκχαρο ότι η επιλογή των φαρμάκων γίνεται κατόπιν εξέτασης και μέτρησης. Αυτή η εξέταση είναι γρήγορη και φθηνή. Το ίδιο συμβαίνει και για την χοληστερίνη καθώς και για τόσες άλλες μετρήσιμες παραμέτρους της υγείας. Είναι γνωστό επίσης στον καθένα ότι τα φάρμακα που καταπολεμούν αυτές τις ανισορροπίες έχουν ένα σωρό παρενέργειες καθώς και ασυμβατότητες με άλλα φάρμακα που χορηγούνται ταυτοχρόνως. Τα ερώτηματά μου είναι τα εξής:

    α) είναι δυνατόν τα φάρμακα για την σεροτονίνη να μην έχουν καθόλου παρενέργειες;

    β) είναι δυνατόν να χορηγούμε φάρμακα για μια ουσία του εγκεφάλου που δεν μπορούμε να την μετρήσουμε με κάποιο τρόπο εύκολο, γρήγορο και φθηνό; Είναι χαρακτηριστικό ότι  μόλις το 2014 έγιναν οι πρώτες έρευνες για την μέτρηση της σεροτονίνης και την συσχέτισή των μετρήσεων με τις ψυχικές ασθένειες(πηγή). Για να κατασταλάξουν τα πράγματα θα περάσουν πολλά ακόμη χρόνια. Εν τω μεταξύ οι Ψυχίατροι συνταγογραφούν κατά το δοκούν τα διάφορα Προζάκ από το 1986.

    γ) Οι φαρμακευτικές εταιρίες που παρασκευάζουν αυτά τα φάρμακα δηλώνουν από 1500 έως 2500 παρενέργειες για το καθένα απ' αυτά. Είναι δυνατόν ό ομιλητής να εμφανίζεται Βασιλικότερος του Βασιλέως ως υπερθεματίζων ακόμη και τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Β) Η στατιστική που έγινε στους Έλληνες Ψυχιάτρους το 2008, δεν έλαβε υπ' όψη της ένα κοινό μυστικό. Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες επισκέψεις στους Ψυχιάτρους είναι διαρκείας 15 έως 30 λεπτών και κατόπιν γίνεται άμεση συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων. Δηλαδή καμμία ψυχοθεραπεία. Αν υποθέσουμε ότι το 50% των ασθενών "γίνονται καλά" με αυτό τον τρόπο, τότε το υπόλοιπο 50% θα τύχει κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας. Συνεπώς τα ποσοστά των ασθενών που θα τύχουν ψυχοθεραπείας μειώνονται αυτόματα στο μισό από τα ποσοστά που ανέφερε ο ομιλητής. Τελικά μόνο ένα 20% των ασθενών (το πολύ) αναμένεται να τύχει θεραπείας με την αποτελεσματική Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να γίνουν καλά με ψυχοφάρμακα ή με ιαματικούς κρυστάλλους, ή με κανένα συσσωρευτή οργόνης, ή με ...ρέικι,  ή στην καλύτερη περίπτωση με μια τετραετή Ψυχανάλυση για να βρει μήπως φταίει κανένα οιδιπόδειο ή καμιά λίμπιντο....

Γ) Στο άρθρο μας για την Ηθική τονίσαμε ότι η ομολογουμένως όμορφη ομιλία του Δρα της Φιλοσοφίας Πέρρου Αποστολόπουλου που περιλαμβάνεται εκεί,  έχει αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στο συμπέρασμα και σε μια μικρή ανάλυση ή συζήτηση επ' αυτού.

Ηθικό δίδαγμα το λέγαμε παλιά το συμπέρασμα.

Το ίδιο παρατηρούμε και στην παραπάνω ομολογουμένως μεστή ομιλία για την Ψυχιατρική. Αφιερώνεται μόνο ένα λεπτό για το κατά τα άλλα βαρυσήμαντο και επώδυνο συμπέρασμα.  Σε εμένα προσωπικά  μου φαίνεται σαν να μου πετάνε οι ομιλητές το πρόβλημα κατάμουτρα για να το λύσω εγώ. Να βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα, την στιγμή που δεν είμαι ειδικός και δεν έχω το IQ του ομιλητού.

Οι αλήθειες ακόμα κι' αν πονάνε τον ίδιο τον ομιλητή, πρέπει να λέγονται αργά, καθαρά, δυνατά και απλά. Επειδή δε "επανάληψις μήτηρ μαθήσεως" πρέπει να λέγονται εις διπλούν, από πολλές οπτικές γωνίες, τουτέστιν πολύπλευρα και κυρίως με ενσυναίσθηση του αδαούς ακροατηρίου.

Όμως πέραν των παραπάνω παρατηρήσεων θα πρέπει να δούμε την Ψυχιατρική και με ενσυναίσθηση της δύσκολης θέσης της. Η ιστοσελίδα μας ασχολείται με θέματα ΣΝ και εκτιμούμε ότι η έννοια της ενσυναίσθησης είναι πολυτιμότερη και από την αγάπη. Στο άρθρο μας "Το εμπόριο της τρέλλας" καθώς και στο "Πλάτωνας, όχι Προζάκ" είδαμε τις υπερβολές της Ψυχιατρικής. Στο άρθρο μας "Μια ενσυναισθητική ματιά στην Ψυχιατρική" θα κάνουμε τον συνήγορο του ... διαβόλου.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click