Μοναχικότητα και Δοκιμή & Σφάλμα

 Trial and Error

for ever and ever

Την αφορμή για το άρθρο αυτό μου την έδωσε το παρακάτω σύντομο βίντεο από το ΤED

Η ομιλήτρια προσπάθησε να δείξει την αξία της εσωστρέφειας και της αναγκαίας μοναχικότητας για την εσωτερική ανάπτυξη και την Αυτογνωσία. Πράγματι στην κοινωνία των fb-selfies μία τέτοια ομιλία την έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Εκείνο που θέλω να προσθέσω στα λεγόμενά της, είναι η ισορροπία που πρέπει να κρύβεται μεταξύ μοναχικότητας και εξωστρέφειας.

Την ισορροπία αυτή την βρίσκει η αλάνθαστη μέθοδος Δοκιμή και Σφάλμα (trial and error).

Ως Δοκιμή θεωρούμε την μοναχικότητα που μπορεί να φέρει την οποιαδήποτε προσδοκώμενη βελτίωση 

δοκιμάζουμε μένοντας μόνοι, μελετώντας ή σκεπτόμενοι ή διαλογιζόμενοι κλπ.

και ως Σφάλμα την επιστροφή στην εξωστρέφεια για να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε και να βρούμε τα σφάλματά μας.

Η συνεχής αυτή παλινδρόμηση μέσα-έξω θα μας φέρει γρήγορα στην εσωτερική αλλά και στηνtrial and error 2 εξωτερική πληρότητα δηλαδή στην Αυτογνωσία και την έξωθεν καλή μαρτυρία αντίστοιχα.

Συνεπώς δεν πρέπει να βάλουμε μόνο ένα αντίβαρο στον σημερινό εξωστρεφή χαζοχαρουμενισμό αλλά να φροντίσουμε για την συχνή εναλλαγή μεταξύ του μέσα και του έξω.

Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον διότι η εσωστρέφεια (μοναχικότητα) συνδέεται άμεσα με έννοιες όπως η Αυτοπραγμάτωση και η Ροή. Από την άλλη μεριά η εξωστρέφεια συνδέεται με το ένστικτο της κοινωνικότητας στον άνθρωπο (ένστικτο της αγέλης για τα ζώα).

Επίσης πριν απ' όλα πρέπει να γίνει σαφής διάκριση των εννοιών της μοναξιάς και της μοναχικότητας (που ταιριάζει με την εσωστρέφεια που λέει η ομιλήτρια). Η ανάλυση αυτών γίνεται στο υπό έκδοση βιβλίο μου.

H μέθοδος Δοκιμή και Σφάλμα χρησιμοποιείται πολύ στα Μαθηματικά. Υπάρχει σε πολλές ρουτίνες των προγραμμάτων των υπολογιστών. Την μεταφορά της μεθόδου στην Ψυχολογία και στην εκπαίδευση  την έκανε μετά το 1900 ο έξοχος Αμερικανός Ψυχολόγος Εdward Thorndike. Αξίζει ένα ψάξιμο στο google με λέξεις κλειδιά Thorndike trial error.

ΥΓ Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά για άτομα που διαθέτεουν άνω του μέσου όρου IQ και EQ. Aν στρέψεις ένα άτομο χαμηλού IQ στην εσωστρέφεια το κάνεις όχι μόνο καταθλιπτικό αλλά και αυτοκτονικό.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click