Ενσυναίσθηση και τροχαία ατυχήματα

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη

στην Εκπαίδευση

των παιδιών και εφήβων

Στον τομέα της σχολικής βίας, αυτοί που έσπειραν τους ανέμους στην τηλεόραση και αλλού, ήρθε η ώρα να θερίσουν θύελλες. Ο κόμπος της σχολικής βίας έχει περάσει από το χτένι παρασύροντας μάλιστα και αρκετά δόντια, που δεν είναι άλλα από τους νεκρούς μαθητές οι οποίοι πέφτουν άδοξα μέσα στην ίδια την τάξη τους. Βέβαια δεν γίνεται καμία κίνηση να περιοριστούν οι άνεμοι. Τουλάχιστον, έχει αναγνωριστεί η αξία της ΣΝ και προωθείται ήδη στα σχολεία. Η θετική συμβολή της ΣΝ διευκολύνεται και από το γεγονός ότι το παιδί και ο έφηβος είναι ακόμα υπό διάπλαση και είναι σχετικά εύκολο να απορροφηθούν οι νέες έννοιες.

Σχολές Οδηγών

Αφορμή του άρθρου αυτού ήταν το παρακάτω βίντεο με ομιλητή έναν παλιό οδηγό αγώνων


Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει ένα παρακλάδι που έχει παραμεληθεί από την ΣΝ, είναι η οδική αγωγή. Εδώ τίθεται το ερώτημα, όταν η ΣΝ προσπαθεί να μειώσει τη σχολική βία με τους ελάχιστους νεκρούς και τραυματίες, δεν είναι απόλυτα λογικό να ασχοληθεί και με κάτι άλλα σχολεία (σχολές οδηγών) που παράγουν αμέτρητους νεκρούς και τραυματίες κάθε χρόνο; Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων, ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό θανάτων επί του γενικού πληθυσμού, καθώς και για χιλιάδες αναπήρους. Το νοσοκομειακό και κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο. Η συναισθηματική εκπαίδευση των νέων οδηγών λείπει παντελώς. Τι θα μπορούσε να γίνει; Παρατίθενται μερικές ιδέες.

1) Το 2009 θεσμοθετήθηκε στη Λετονία μία πρωτότυπη κλήση για υπερβολική ταχύτητα ή άλλη επιθετική οδηγική συμπεριφορά. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει (αν δεν είναι ήδη δωρητής οργάνων), μεταξύ του χρηματικού προστίμου και της παρακάτω δήλωσης (οπότε γλυτώνει το πρόστιμο):

«Εγώ ο/η , ____ ____________ _____, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στο δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά. Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρέσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος.
Ημερομηνία __, _______, 201_
Υπογραφή
____ ________ _»

Με την παραπάνω δήλωση αυξάνεται η ενσυναίσθηση του παραβάτη προς τα θύματά του και ταυτόχρονα λύνεται εν μέρει το σοβαρό πρόβλημα ευρέσεως οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Μετά την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου παρατηρήθηκε μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα κατά 29%.

Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτό το μέτρο. Όποιον συλλαμβάνουν να παραβιάζει το κόκκινο του περνάνε χειροπέδες όπως ακριβώς περνάνε χειροπέδες σε οποιονδήποτε κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η ποινή δεν είναι η φυλακή αλλά υποχρεωτική κοινωνική υπηρεσία σε νοσοκομείο ατυχημάτων για έξι μήνες. Νέα λοιπόν αύξηση της ενσυναίσθησης του υποψήφιου δολοφόνου. Τον κάνουν επίσης υποχρεωτικό δότη αίματος για πάντα (και όχι δωρητή όποτε θέλει αυτός). Εδώ φροντίζουν για την τακτική ενσυναίσθηση του υποψήφιου δολοφόνου προς τα θύματά του μερικές φορές τον χρόνο. Το νέο αποτέλεσμα μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν 60%!

Μερικές προτάσεις για τις σχολές οδηγών

2) Μαζί με την εκμάθηση των σημάτων της τροχαίας η αξιοποίηση των χιλιάδων βίντεο από ατυχήματα, που βρίσκονται εύκολα στο youtube, θα αυξήσει την ενσυναίσθηση των οδηγών περί του ποιου φονικού εργαλείου έχουν στα χέρια τους και ταυτόχρονα είναι μια καλή άσκηση για να βρίσκουν την αιτία του ατυχήματος.

3) Η υποχρεωτική ενημέρωση των νέων οδηγών από ανάπηρους παθόντες ατυχημάτων και η γνώση των κατοπινών συναισθημάτων τους, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τους μοτοσικλετιστές όπως και για όλους τους οδηγούς.

Έχει αποδειχθεί ότι μόνο η τιμωρία μέσω της κλήσης δεν είναι αρκετή, όπως δεν είναι αρκετή η τιμωρία του φυλακισμένου στο παράδειγμα που μελετήσαμε. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους εγκληματίες της ασφάλτου είναι απαραίτητη, όπως είναι απαραίτητη σε όλους τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Πέραν των ανωτέρω πολλές ιδέες ακόμη μπορούν να προταθούν γι’ αυτό το σοβαρό θέμα.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click