Συναισθηματική Νοημοσύνη: Μία ακόμη θεωρία των πάντων;

Συναισθηματική Νοημοσύνη:

Μία ακόμη θεωρία των πάντων;

Η ΣΝ έχει απόδοση 100% μόνο σε ατομικό επίπεδο. Όταν εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερη ομάδα όπως πχ στην οικογένεια αυτό το ποσοστό αρχίζει και μειώνεται ελαφρώς. Οι λόγοι είναι καθαρά στατιστικοί, εξαρτώμενοι από την ποιότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν. Όταν πάμε σε μεγαλύτερη ομάδα όπως πχ σε μια επιχείρηση η μείωση είναι μεγαλύτερη. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δημιουργήσαμε με το τέλειο προσωπικό μια μεγάλη επιχείρηση γεμάτη στο εσωτερικό της από Συναισθηματική Νοημοσύνη. Τίθεται το ερώτημα: σε τι περιβάλλον θα λειτουργήσει αυτή η επιχείρηση; Πως θα κινηθεί ο Νέος Ηγέτης; Με τον σταυρό στο χέρι; Ή κραδαίνοντας ένα βιβλίο ΣΝ;

Η ΣΝ δεν είναι και ούτε πρέπει να είναι μία ακόμη θεωρία των πάντων σαν αυτές που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα. Ο ρεαλισμός και ο ορθολογισμός το επιβάλλει.

Η γνώμη μου είναι ότι ο Νέος Ηγέτης σ’ αυτήν την περίπτωση έχει πολύ δύσκολο ρόλο. Για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους υφισταμένους πρέπει να είναι πρόβατο ως προς τα συναισθήματα. Αλλά για να ανταπεξέλθει στον εξωτερικό ανταγωνισμό πρέπει να έχει και πανοπλία σαν αυτές του Μεσαίωνα στην κρεμάστρα του γραφείου του. Όταν βγαίνει από την εξώπορτα της επιχείρησης να φοράει την πανοπλία. Την υποχρέωση αυτή πρέπει να την εμφυτεύσει και στο προσωπικό του. Το ίδιο και στην οικογένεια. Το ίδιο και σε κάθε άτομο που χρησιμοποιεί την ΣΝ. Τι κάνει αυτή η πανοπλία; Την περιγράψαμε ήδη στην παράγραφο «Νέος Ηγέτης προς τοξικό». Μάλιστα σε τόσο υψηλά επίπεδα η πανοπλία πρέπει να είναι βελτιωμένη και επαυξημένη. Είναι μια πανοπλία που λειτουργεί σαν αλεξίσφαιρο, δεν έχει κοντάρι για να πλήξει τον ανταγωνισμό. Αν ο Νέος Ηγέτης ξεχάσει έστω και μία φορά να βάλει αυτήν την στολή εκτός της επιχείρησής του, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Φθάνει να φαντασθούμε τι θα γινόταν αν (πράγμα απίθανο) ένα άτομο με ΣΝ γινόταν μέλος της Μαφίας. Την επόμενη μέρα ή θα αυτοκτονούσε ή θα τον «αυτοκτονούσαν». 

likos

Μια μεγάλη επιχείρηση κάτω από την ηγεσία ενός «Νέου Ηγέτη» θα κινηθεί υποχρεωτικά μέσα στην Μαφία των άλλων επιχειρήσεων. Διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις με την οικονομική δύναμη που έχουν, μπορούν και ελέγχουν τους πολιτικούς, σε όποια χώρα γίνονται εκλογές. Δεν τις ελέγχει κανείς.  Εκεί που δεν γίνονται εκλογές τα πράγματα είναι χειρότερα. Αλλά τίθεται το ερώτημα: πόσο θα αντέξει ο Νέος Ηγέτης αυτόν τον πόλεμο;

Συνεπώς η ΣΝ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τόσο ψηλά επίπεδα επιχειρήσεων. Το μόνο όφελος που μπορεί να προσφέρει η ΣΝ σε ποσοστό 100% αφορά το άτομο. Άντε και το λίγο ευρύτερο περιβάλλον άμα διώξουμε τους τοξικούς. Πέραν αυτού τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι.

Τελικά είναι η επωδός αυτού του βιβλίου,

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Και οι υπόλοιποι αγαπητοί; Η οικογένεια; Η μικρή μου επιχείρηση;

Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν

Και με όσους δεν ακολουθήσουν τι θα κάνω;

Μετά μίαν και δευτέραν Συναισθηματική Εκπαίδευση παραιτήσου[1]

προσθέτοντας ότι η από καιρού εις καιρόν νουθεσία δεν βλάπτει, συνδυαζομένη μάλιστα με το καλό παράδειγμα ωφελεί τα μέγιστα. Διότι η Συναισθηματική Εκπαίδευση θέλει χρόνο, υπομονή και επιμονή.

[1] Οποιαδήποτε ομοιότητα με την Καινή Διαθήκη είναι εντελώς συμπτωματική.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click