Το Πείραμα

Το Πείραμα

Με αφορμή το θεατρικό έργο που προβάλλεται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις. (Η αφίσα δεν αναφέρει ότι την επιστημονική επιμέλεια του έργου την έχει ό καθηγητής Αστροφυσικής Μάνος Δανέζης).

Ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα

Μια ιδιαίτερη δυσκολία της επιστήμης είναι ότι ο παρατηρητής επιστήμων, μόνο και μόνο με την παρουσία του επηρεάζει την έκβαση του πειράματος όσο καλά και να το έχει σχεδιάσει. Αυτό το σφάλμα φαίνεται ιδιαίτερα στα ψυχολογικά πειράματα. Όταν ο εξεταζόμενος γνωρίζει ότι γίνεται κάποιο πείραμα και μετρήσεις, τροποποιεί την συμπεριφορά του. Για να απαλειφθεί αυτό το σφάλμα έχουν επινοηθεί οι τυφλές μετρήσεις καθώς και οι διπλά τυφλές μετρήσεις. Στις τελευταίες δεν γνωρίζει ούτε ο εξετάζων ούτε ο εξεταζόμενος ότι γίνεται πείραμα. Η επιστήμη πάλι βρήκε τρόπο να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα.

Η αιτία όμως αυτού του προβλήματος είναι οτιδήποτε άλλο παρά τα ηλεκτρόνια και οι διπλές σχισμές της Κβαντικής Φυσικής.

Δυστυχώς το παραπάνω πρόβλημα εσχάτως μεγαλοποιείται από καινούργιους κλάδους της Φυσικής όπως η Κβαντική Φυσική. Συγκεκριμένα το πείραμα της διπλής σχισμής δείχνει ότι το μάτιασμα έχει… επιστημονική βάση!

 

Το παρακάτω βίντεο (4 λεπτά) εξηγεί παραστατικότατα το πείραμα της διπλής σχισμής που είναι άκρως εντυπωσιακό.

Ο θεατής καλό είναι να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μάτι που τοποθετείται στο 3.30 λεπτό σαν παρατηρητής του πειράματος. Η παρουσία του και μόνο αλλάζει την εξέλιξη του πειράματος. Αν το μάτι αφαιρεθεί,  το ίδιο πείραμα έχει άλλα αποτελέσματα. Το μάτι "μάτιασε" το πείραμα. Το παραπάνω βίντεο είναι και λίγο ... πονηρούλικο. ksematiasmΤελειώνει απότομα αφήνοντας εμάς να υποθέσουμε οτιδήποτε γύρω από το περίφημο γουρλωτό μάτι του πειράματος. Πράγματι τέτοιες παρατηρήσεις αναστατώνουν τον κοσμάκη και δίνουν όπλα στις ξεματιάστρες.

Καλό είναι τώρα να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πραγματική παρατήρηση. Παρακαλούνται λοιπόν όλες οι ξεματιάστρες να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και να αποκτήσουν τα δικά τους επιστημονικά μηχανήματα ξεματιάσματος. Όσες χρησιμοποιούν γυάλινη σφαίρα να την πετάξουν και να πάρουν μία συσκευή διπλής σχισμής.

 

ksematiastra

Ηλεκτρονική κβαντομηχανική ξεματιάστρα διπλής σχισμής made in China μόνο 1000 ευρώ στο ebay.

 

Ας σοβαρευτούμε όμως.

Εγώ διατίθεμαι να γίνω πειραματάνθρωπος στο κατωτέρω πείραμα.

Παρακαλούνται οι ξεματιάστρες να με ματιάσουν όταν τους δώσω εγώ το σύνθημα, ksematiasmaλέγοντάς μου και τι συμπτώματα θα έχω. Όταν τους ξαναδώσω το σύνθημα να με ξεματιάσουν. Αυτό να επαναληφθεί 2-3 φορές. Μόνο τότε θα αποδείξουν ότι κάνουν κάποια δουλειά και αξίζει να ερευνηθεί το φαινόμενο από τους φυσικούς επιστήμονες για να μετακομίσει τελικά από τον χώρο της μεταφυσικής στην φυσική.

Διότι βάσει της αρχής της επαληθευσιμότητας και διαψευσιμότητας ισχύει το εξής απλό.

Έχεις λύσει 100% ένα πρόβλημα όχι μόνον όταν μπορείς να το γιατρέψεις αλλά συγχρόνως και όταν μπορείς να το προκαλέσεις και μάλιστα επαναλήψιμα.

Επίσης πιστεύω ότι αν βάλω χιλιάδες γουρλωτά μάτια και όλες τις μάγισσες της γης, να βλέπουν ένα τρένο που περνά, δεν μπορούν να το εκτροχιάσουν, ούτε να το σταματήσουν, ούτε να του ελλατώσουν την ταχύτητα στο ελάχιστο. Το γιατί επηρεάζονται οι άνθρωποι το έχει εξηγήσει η Ψυχολογία και όχι η διπλή σχισμή.

Και η κβαντομηχανική... συμπεθεροκόπα

Την αφορμή γι’ αυτήν την πλάνη την πήρα μετά μία κριτική που πήρα για το βιβλίο μου «Οι ευφυείς και οι ανόητοι» από έναν καταξιωμένο επιστήμονα, βαρυφορτωμένο με διπλώματα, και ενήμερο με την κβαντομηχανική, σχετικά με την ανυποχώρητη πολεμική των βιβλίων μου εναντίον κάθε είδους μεταφυσικότητας.

Η απάντηση του φίλου μου ήταν οργίλη. "Τι είναι αυτά που λες;" "ξέρεις ότι σήμερα γίνονται πειράματα στη NASA που επιβεβαιώνουν αυτά που εσύ λες βλακείες;" "ξέρεις ότι τα συζευγμένα φωτόνια[1] κάνουν εκείνο και το άλλο;"

Ως απάντηση του είπα ότι έχει μείνει πίσω, διότι έχουν βρεθεί και τα διαζευγμένα φωτόνια τα οποία αποτελούν πρόβλημα στην κοινωνία των φωτονίων διότι έχει μειωθεί η γεννητικότητα με αποτέλεσμα να μη παράγονται καινούργια φωτόνια και σε κάποια χρόνια να.... σβήσει το φως. Οι έρευνες που γίνονται τώρα είναι κατά πόσον υπάρχουν και LGBT φωτόνια. Φυσικά τις πίστεψε τις νέες πληροφορίες και βάλθηκε να ψάχνει στο ιντερνέτ για τα σχετικά.....

Κατόπιν λοιπόν και των "συζευγμένων φωτονίων" προτείνω στις μάγισσες συμπεθεροκόπες να αποκτήσουν μια τέτοια συσκευή (γεννήτρια φωτονίων προς 1250 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) η οποία μάλιστα να είναι διπλού ρόλου. Αριστερά θα βγάζει εν μέσω πολλών μπιπ, τι, τι, τι, και γλομπακίων, τα συζευγμένα φωτόνια. Δεξιά θα βγάζει τα διαζευγμένα. Όταν πηγαίνει ένας χωρισμένος στην κβαντομηχανική μάγισσα και θέλει να επιστρέψει η σύντροφος, θα μπαίνει μπροστά η γεννήτρια συζευγμένων φωτονίων. Ένας άλλος που θέλει να χωρίσει θα χρησιμοποιεί τα διαζευγμένα φωτόνια.

Επίσης προτείνω στα πλαίσια του κύκλου «Κοινωνία και Κβαντική Φυσική» το επόμενο έργο στο Μέγαρο Μουσικής να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου (του Αγίου Βαλεντίνου), οι δε προβολείς ερωτευμένων φωτονίων, να φωτίζουν τους ηθοποιούς και να τους «ερωτεύουν» επί τόπου. (πχ μια καλλίγραμμη νέα με ένα γέρο)

Καιρός όμως να σοβαρευτούμε και πάλι.

Η μεταφορά των φαινομένων του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου στις διαστάσεις του ανθρώπου είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.

Η ρυμοτομία των πόλεών μας, πάντα θα γίνεται με την Ευκλείδιο γεωμετρία και όχι με την γεωμετρία του Ρίμαν που ισχύει στις διαστάσεις του σύμπαντος, ούτε με την γεωμετρία του Λομπατσέφσκυ. Τα ατυχήματα στους δρόμους πάντα θα γίνονται με τους νόμους του Νεύτωνα.

Αν πάμε σε μοριακές διαστάσεις, η κίνηση Brown των μορίων του αέρα που μας περιβάλλει λέει ότι αυτή τη στιγμή ακουμπάνε το χέρι μας άτομα και μόρια του αέρα θερμοκρασίας 2000ο C καθώς και -270ο C. Γιατί δεν ψηνόμαστε ή δεν παγώνουμε; Κατ’ αντιστοιχία πιστεύουμε ότι όσο και να μας βομβαρδίσουν με «ερωτευμένα φωτόνια» δεν θα ερωτευθούμε ποτέ την Μάγισσα ντε Σπελ.

Άλλα φαινόμενα λοιπόν συμβαίνουν στον μικρόκοσμο, άλλα στον κόσμο, και άλλα στον μακρόκοσμο (σύμπαν).

gata

Θα πρέπει να θυμηθούμε το

«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» Πρωταγόρας 490-420πχ.

Η Κβαντική Φυσική δεν έχει να πεί τίποτα για τα κοινωνικά φαινόμενα. Λίγη ταπεινοφροσύνη για τις πρόσφατες ανακαλύψεις της φυσικής δεν βλάπτει. Αλλοιώς η κβαντική φυσική γίνεται τροφή για τους γελοιογράφους[2].

Η πρώτη αντιπαράθεση για το αν η Κβαντική Φυσική μπορεί να αποτελέσει μια «Θεωρία των Πάντων» ξεκίνησε το 1930 από την σφοδρή αντιπαράθεση Αινστάιν-Μπορ. Έκτοτε οι φανατικοί οπαδοί της Κβαντομηχανικής δεν τόχουν βάλει κάτω. Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα πάντα, μάλλον υποπίπτουν στην πλάνη των αναλογιών καθώς και στην προκατάληψη «Ο έχων ένα σφυρί στο κεφάλι, τα βλέπει όλα για καρφιά». Την προκατάληψη αυτή δεν την αναλύουμε γιατί μιλάει από μόνη της. Όποιος επιθυμεί να την μελετήσει ας ρίξει μια ματιά στα βιβλία του Ντομπέλλι.

Όσο για την πλάνη των αναλογιών την αναλύω λεπτομερώς στο νέο βιβλίο μου "Οι πλάνες της Λογικής και οι γνωστικές προκαταλήψεις".

 

[1] Τα λένε και… ερωτευμένα!

[2] Είναι η περίφημη γάτα του Σρέντιγκερ που ζούσε και δεν… ζούσε.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
X

Right Click

No right click